23.02.15

Завдання олімпіади з ІКТ.



Завдання II етапу Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій

 Перед тим як почати виконувати завдання створіть власну теку під назвою Прізвище_Ім’я_По-батькові (замість Прізвище_Ім’я_По-батькові написати власні прізвище, ім’я та по-батькові).
Завдання 1. Текстовий редактор «Абетка харчування»
Створіть буклет«Абетка харчування»( зразки Сторінка1.jpegта Сторінка2.jpeg).
1.    Публікація повинна містити сторінки розміру А4.
2.    Властивості сторінок:  усі поля по 0,5 см.
3.    Основний текст публікації розташований у три рівні колонки:
·         гарнітура (шрифт) – Arial;
·         розмір – 14 пунктів;
·         колір – чорний;
·         вирівнювання – по ширині;
·         відступ першого рядка – 1 см;
·         міжрядковий інтервал – 1,1.
4.    Формат заголовків:
·         гарнітура (шрифт) – Arial;
·         розмір – 16 пунктів;
·         колір – голубий;
5.    Виконайте форматування  тексту за зразком: розмістіть текст  у колонках, створіть списки
6.    Розташуйте малюнки у тексті за зразком.
7.    Створіть титульну сторінку публікації
8.    Створіть нижній колонтитул. Текст колонтитула «Здоровим будь!».
9.    Створений документ збережіть під назвою Абетка харчування.docx
Примітка:
Зразок сторінок публікації знаходиться у файлахСторінка1.jpegта Сторінка2.jpeg
папки:Для учасника/Word.Текст  публікації та графічні зображення розташовані в папці: Для учасника/Word

Завдання 2. Презентація «Магазин»
Створіть презентаціюКрамниця.ppt(зразки містяться у папціДля учасника/PowerPoint), що демонструє придбання  продуктів у крамниці.
1.    Створіть у PowerPoint на першому слайді зображення крамниці.(Слайд1.jpeg)
2.    При клацанні мишкою на  дверях крамниці – вони повинні  розсуватися.
3.    Згідно із зразком (Слайд2 .jpeg)  намалюйте зал крамниці та полиці, розмістіть на них  зображення  товарів, які надано у файлах зображень moloko.jpeg, sir.jpegі т.д. Тло зображень товарів має бути прозорим.
4.    Намалюйте кошик згідно з наведеним зразком.
5.    Створіть анімацію наповнення кошика: коли користувач клацає на певному товарі, що стоїть на полиці, він переміщується до кошика за прямою траєкторією. Користувач може перемістити до кошика довільну кількість товарів.
6.    Створіть зображення кнопки «ПРИДБАТИ», у разі натискання якої кошик разом із покладеними в нього товарами (і тільки ними!) має за прямою траєкторією переміститись за край аркуша.
7.    Створіть за зразком останній слайд. (Слайд3.jpeg).

Завдання 3. Електронні таблиці «Енергетичний баланс»
1.    Завантажте файл  Завдання_Excel.xls(Для учасника/Excel).
2.    На аркуші «Перевірка ваги»  створіть програму-додаток перевірки стану ваги, скориставшись таблицею:
Показник ваги
Чоловіки
Жінки
НЕДОСТАТНЯ
до 19
до 19
НОРМАЛЬНА
19 -25
19-24
НАДЛИШКОВА
26-29
25 29
ОЖИРІННЯ I СТУПЕНЯ
30 -34
30 - 34
ОЖИРІННЯ II СТУПЕНЯ
35 -39
35 -39
ОЖИРІННЯ III СТУПЕНЯ
понад 39
понад 39
Щоб визначити чи маєте ви надлишкову вагу та чи не загрожує вам ожиріння скористайтесь формулою обчислення індексу маси тіла (ІМТ): ІМТ=М/H2 ,
де    М – маса тіла у кілограмах, Н – ріст у метрах.
3.     Вибір статі у створеному додатку має відбуватись через випадаючий список, усі інші дані (ріст та вагу) користувачі вводять самостійно.
4.    Виконайте форматування комірки, яка містить показник ваги так, щоб у випадку надлишкової або недостатньої ваги - колір заливки був червоним, а коли вага нормальна –зеленим.
5.    На аркуші «Енергетичні витрати»  заповніть даними таблицю «Енергетичні витрати за добу» та виконайте відповідні обчислення. Під час заповнення таблиці ви маєте право видаляти рядки із видами діяльності, якими ви незаймаєтесь. Крім того врахуйте:
·         тривалість розумової діяльності не повинна перевищувати 9год (враховуючиперебування на уроках та їх підготовку);
·         заняття спортом  або фізичною працею – не більше 3 год.
·         сон- не менше 8-9 год.
6.    На аркуші  «Індивідуальний харчовий раціон» створіть програму-додаток, яка дозволить будь-якому користувачеві за вибраною стравою та її масою отримати інформацію про  її калорійність, вміст білків, жирів та вуглеводнів.  Для створення тестової версії додатку можна скористатись даними, що містяться у файлі «Орієнтовний денний раціон людини»
 Вимоги до додатку:
·         Назва страви вибирається із випадаючого списку, що відповідає групі  харчових продуктів, які містяться на аркуші «Хімічний склад»;
·         Після вибору  назви страви  - у відповідні поля  автоматично із таблиці «Хімічний склад» завантажуються дані про кількість білків, жирів та  вуглеводів, а також калорійність продукту переведена у КДж.
·         при зміні маси продукту – виконується автоматичний перерахунок даних.
7.    Виконайте обчислення частки енергії споживання для сніданку, обіду та вечері у відсотках добового раціону.Побудуйте кругову діаграму.
8.    На аркуші  «Аналіз»(скориставшисьрезультатами виконаних обчислень на аркушах «Індивідуальний харчовий раціон»та«Енергетичні витрати») виконайте відповідні обчислення.

Завдання 4 «Гуртовня продуктів», Access
Реалізуйте базу даних товарообігу гуртові продуктів харчування.
1.    Відкрийте базу даних Гуртовня продуктів.accdb. (Для учасника/Access).
2.    Додайте у базу даних інформацію, що міститься у файлі Товар.xlsx. та доповнітьцимиданимитаблицю«Продукти».
3.    Для таблиці «Продукти»створіть поле «Вартість за одиницю» та виконайте відповідні обчислення.
4.    Реалізуйте зв’язки між таблицями «Замовники»«Замовлення» - «Вміст замовлення» та заповніть порожні поля даними з відповідних таблиць .
5.    Створіть форму для введення даних за зразком (Зразок.jpegпапка Для учасника/Access)
6.    Створіть наступні запити:
§  Запит1: вивести вміст замовлення, додати вартість за одиницю товару, та загальну вартість замовлення.
§  Запит2: вивести замовлення (код замовлення, код замовника,ПІБ замовника, назву товару, кількість, дату замовлення), які потрібно виконати у березні.
§ Запит3: вивести назву замовника, який зробив найдорожче замовлення.
§         Запит4: вивести назви товарів, ціна яких за одиницю більша
50 грн.
§  Запит 5: за введеною назвою виробника – вивести назву товару, вартість упаковки, вартість за одиницю.
7.    Створіть звіт, в якому вкажіть ПІБ замовника, код замовлення, дату замовлення, вартість замовлення  у гривнях.
8.    Збережіть базу даних у власній теці.


Додатки, зразки, заготовки та критерії оцінювання у сховищі Dropbox.com.
Звертайтесь за адресою ksanaa2005@yandex.ru

.

Немає коментарів:

Дописати коментар