28.12.15

Завдання на олімпіаду з ІКТ 2015.

Завдання ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади
 з інформаційних технологій.    27.12.2015 p.

Мало, мабуть, знайдеться з-поміж нас людей, які не вважали б Різдво святом. Усі відчувають поезію і містичну радість цього дня, причетність до чогось важливого, що відбувається в космосі. В останні дні грудня здається, що натхнення витає в повітрі разом з блискучим снігом. Звичайно, головна героїня зимового декору – це ошатна ялинка.
Школярі вирішили провести захід «Створюємо свято власноруч», на якому планують самостійно виготовляти ялинкові прикраси. Діти організовують кілька майстер-класів, з виготовлення ялинкових прикрас (ялинки, зірочки тощо). Усі виготовлені вироби вони продаватимуть на ярмарку. Отримані кошти школярі передадуть дитячому будинку.
Створення бази даних в СУБД Access. (30 балів)
У базі даних містяться відомості про вироби, які учні зможуть виготовити на майстер-класах, та матеріали потрібні для їх виготовлення. На основі запиту «Розрахунок собівартості виробу» створити звіт щодо витрат  матеріалів на кожну іграшку, у якому передбачити розрахунок собівартості виробу (як суму вартості матеріалів) та ціну продажу за кожну іграшку, що складає 1,2 від собівартості виробу згідно зразка (файл zvit.jpg).
Створити форму реєстрації учасника майстер-класу згідно зразка (файл forma.jpg), для внесення його відомостей (прізвище, ім'я, назву іграшки) у нову таблицю «Учасники» (її слід спроектувати та передбачити зв'язки з існуючими таблицями). Врахувати, що один учень може записатися лише на один майстер-клас.
Обробка табличної інформації в середовищі MSExcel. (30 балів)
Виготовлені власноруч іграшки, діти продаватимуть на благодійному передріздвяному ярмарку. Виникла необхідність створити відомість продажів. В якості інструмента був обраний табличний процесор.
В таблиці koshtorys потрібно зберігати інформацію про: назву іграшки, собівартість виготовлення, кількість виготовлених іграшок, кількість проданих, ціна продажу (за 1 одиницю товару), прибуток, залишок товару на складі.
1.         Оформити таблицю: створити рамки, виділити візуально заголовок таблиці.
2.         Прибуток (різниця  між затратами на виготовлення іграшки і доходами від її продажу) і залишок товару розрахувати за допомогою формул.
Якщо прибуток від’ємний, то виділити комірку з прибутком червоним кольором.
4.      Якщо залишок виробів стає меншим 5% від початкової, тоді назву товару виділити зеленим кольором.
5.        Підрахувати загальний прибуток від продажу.
6.        Вивести назву іграшки, від продажу якої було отримано найбільший прибуток (дивиться приклад Максимальний прибуток.jpg).
За знайденими значеннями на окремому листі зобразити шаблон для виготовлення ялинки у вигляді графіку (файл shabon.jpg).
Результат роботи збережіть під ім’ям «koshtorys.xls» («koshtorys.xlsx»)

Обробка текстової інформації в середовищі MS Word (20 балів).
За допомогою текстового процесора створити, брошуру про цікаві ідеї виготовлення ялинкових прикрас. Текст для брошури знаходиться у файлі Створюємо свято в домі.doc. Дизайн титульної сторінки виконати на власний розсуд.
На другій сторінці створити автозміст. При виборі пункту змісту повинен здійснюватись перехід на відповідну статтю в брошурі.
У верхньому колонтитулі із зовнішньої сторони вставити зображення ялинки та назву брошури, у нижньому – з внутрішньої сторони нумерацію сторінок (на титульній сторінці номер не відображається), а із зовнішньої сторони відобразити назву виробу, про який йде опис.
Створений документ збережіть під ім’ям «buklet.doc» («buklet.docx»)
Створення комп’ютерної презентації PowerPoint. (20 балів)
Для привітання з Різдвяними святами потрібно створити вітальну листівку за зразком (marry_cristmass.mp4) у папці «PowerPoint».

Створений документ збережіть під ім’ям «marry_cristmass.ppt» («marry_cristmass.pptx»).


Файли-заготовки до завдань на DROPBOX.COM 

Немає коментарів:

Дописати коментар