26.09.24

МАЙСТЕРНЯ ІННОВАЦІЙНИХ ЗНАХІДОК

Наскрізні змістові лінії на уроках інформатики

       Наскрізні змістові лінії є соціально значущими надпредметними темами, які допомагають формувати в учнів уявлення про суспільство в цілому, розвивають здатність застосовувати отримані знання у різних ситуаціях. Вони є засобом інтеграції ключових і предметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів.

1.     Екологічна безпека та сталий розвиток  -Розуміння інноваційного потенціалу ІТ як ключового фактору суспільного розвитку. Знання обов’язків щодо утилізації технологічних пристроїв та її значення у збереженні довкілля.(5-7 кл.) Проведення досліджень та розв’язання проектних задач на тему охорони довкілля з використанням засобів обробки текстової, табличної та графічної інформації. Уміння оцінювати та опановувати нові технології як засіб саморозвитку. Створення персонального освітньо-комунікаційного середовища для навчання протягом життя, саморозвитку та самореалізації себе як члена соціуму.(8-9 кл.)

2.     Громадянська відповідальність -Виховання поваги до прав і свобод, зокрема свободи слова й конфіденційності особистості та даних в Інтернеті. Створення інформаційних продуктів громадянської та патріотичної тематики. Використання легального програмного забезпечення та контенту. Виховання відповідального ставлення і громадянської позиції щодо дотримання норм ліцензування програмного забезпечення та авторських прав.(5-7 кл.) Формування здатності вести дискусію та відстоювати свою позицію щодо актуальних питань функціонування громадянського суспільства, пов’язаних зі сферою ІТ, наприклад, про рівний доступ та цифрову нерівність, віртуальний світ, штучний інтелект, ІТ-юриспруденцію, авторське право на інформаційний продукт, кібербезпеку. Знання й дотримання законів щодо захисту даних, усвідомлення відповідальності за їх порушення.(8-9 кл.)

3.     Здоров'я і безпека-Дотримання правил безпеки життєдіяльності під час роботи з ІТ-пристроями. Уміння критично оцінювати здобуту з Інтернету інформацію і знати методи перевірки її надійності. Формування свідомого ставлення до впливу сучасних пристроїв і контенту на здоров'я та інтелектуальний розвиток. Обмеження впливу небезпечних соціальних мережевих груп на учнів та захист їх від затягування в ці групи. Формування знань про ризики встановлення та використання ПЗ. (5-7 кл.) Навчання плануванню власного часу, діяльність і відпочинок з використанням інформаційних технологій. Формування ставлення до проблем та наслідків комп'ютерної залежності, уміння її уникати та мінімізувати негативний вплив комп’ютерних технологій на власне здоров’я. Уміння захищати себе і комп’ютерні пристрої від ІТ-загроз. Навчання методам захисту власних інформаційних продуктів, наприклад через використання сеансів користувача, надійних паролів тощо.(8-9 кл.)

4.     Підприємливість та фінансова грамотність-Використання інструментів планування та спільної роботи, робота в команді. Розвиток уміння визначати всі можливі варіанти розв'язання проблеми та перевіряти результати.(5-7.кл.) Здатність генерувати та реалізовувати ідеї з використанням ІТ. Знання основ підприємництва в ІТ-сфері. Розуміння ролі інтернет-технологій як засобу маркетингу та підприємницької діяльності. Використання електронних таблиць для фінансових розрахунків. Оцінювання впливу сучасних інформаційних технологій на модернізацію інформаційних процесів на виробництві.(8-9 кл.)

          Наскрізні змістові лінії відображають провідні соціально й особистісно значущі ідеї, що послідовно розкриваються у процесі навчання і виховання учнів. Наскрізні змістові лінії є засобом інтеграції навчального змісту, корелюються з ключовими компетентностями, опанування яких забезпечує формування ціннісних і світоглядних орієнтацій учня, що визначають його поведінку в життєвих ситуаціях. Майстер-клас з реалізації наскрізних  змістових ліній був проведений 25 жовтня 2024 року в ТЗОШ І-ІІІ ст. № 16 ім. В. Левицького учителькою інформатики Василик Іриною Юріївною. Учасники методичного заходу активно долучились до виконання практикумів: завдання та форми роботи передбачали реалізацію кожної наскрізної змістової лінії. Педагогам були запропоновані рекомендації та поради з підбору форм роботи для реалізації  наскрізних змістових ліній.

Форми роботи для реалізації наскрізних змістових ліній

 Наскрізні змістові лінії можна реалізовувати через відповідні форми роботи:

• методи інтегрування допомагають зрозуміти, що все в житті взаємопов'язане, і отримані на інших уроках знання можуть знадобитися будь-коли;

• кооперативне навчання формує лідерські якості, соціальні вміння, вміння працювати в команді;

• рольові та ділові ігри ефективні тому, що наближають ситуацію до реального життя;

• проєктні технології формують творче мислення, почуття відповідальності, вміння працювати в команді та презентувати результати своєї роботи;

• інтерактивні методи забезпечують активну діяльність учнів на уроці;

• перебування за межами класу на екскурсії або дослідженні мотивує та активізує дітей до пізнання нового;

• звернення до досвіду учнів перетворює їх на активних учасників навчального процесу та пов'язує навчання з життям;

 • самооцінювання формує здатність до самоаналізу, вміння бачити власні помилки;

• взаємооцінювання виховує уміння порівнювати, аналізувати, оцінювати інших та сприймати критику на свою адресу. 














Немає коментарів:

Дописати коментар