25.08.16

Матеріали для вчителів, що викладають інформатику у 2-4 класах


Інформатика
навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів 2-4 класів
Згідно з навчальною програмою інформатика для загальноосвітніх навчальних закладів 2-4 класів, яка затверджена рішенням Колегії МОН від 4 серпня 2016 р., оприлюднена на сайті МОН 11 серпня 2016 р.

Пояснювальна записка
Мета і завдання навчального курсу
Оновлення змісту вивчення предмету “Інформатика” у загальноосвітніх навчальних закладах пов’язано зі змінами стратегічних напрямків освіти - орієнтація на діяльнісний підхід та формування в учнівства важливих життєвих компетенцій. Лише з поширенням інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) навчання може мати форми особистісно-орієнтованого, гнучкого динамічного процесу. Розповсюдження нових цифрових медіа й навчальних середовищ обумовлюють зростаючу важливість ІКТ-компетецій, які сьогодні майже  всюди визнаються одними з ключових в системі освіти.
Головна мета навчального предмету “Інформатики” у відповідності з вимогами Державного стандарту початкової загальної освіти - ознайомлення учнів з інформаційно-комунікаційними технологіями та формування у дітей ключових компетентностей для реалізації їх творчого потенціалу і соціалізації в суспільстві.
Зміст навчального предмету «Інформатика» в початковій школі являє собою узагальнений і скорочений виклад основ  інформаційно-комунікаційних технологій, адаптованим до можливостей і особливостей дітей молодшого шкільного віку.

Основними завданнями навчального предмета є формування в дітей молодшого шкільного віку:
    початкових навичок використовувати інформаційно-комунікаційні технології;
    основних навичок роботи з різними пристроями для вивчення інших предметів, а також для розв’язування практичних соціальних, комунікативних завдань;
    початкових уявлень про інформацію, її властивості, особливості опрацювання, передавання та зберігання;
    початкових навичок використовувати інформацію з навчальною метою;
    алгоритмічного, логічного та критичного мислення.
Ключова та предметна ІКТ-компетентності навчального курсу
Вивчення пропедевтичного курсу «Інформатика» сприяє формуванню і розвитку у молодших школярів/школярок ключових компетентностей, серед яких можна виділити предметну ІКТ-компетентність, міжпредметні, комунікативні та соціальні компетентності.
ІКТ-компетентність, як предметна, передбачає впевнене критичне та безпечне використання ІТ-засобів у навчанні й повсякденному житті.
У контексті початкового навчання предметна ІКТ-компетентність розглядається як здатність учня сприймати, обмінюватись та використовувати інформацію в конкретній життєвій або навчальній ситуації.
Предметна ІКТ–компетентність учнів виявляється у таких ознаках: в умінні
    усвідомлювати власні інформаційні потреби;
    виявляти джерела інформації та здійснювати результативний пошук;
    здійснювати аналіз й оцінку якості інформації;
    організовувати та структурувати інформацію;
    ефективно використовувати інформацію;
    створювати й обмінюватись новими знаннями.

Решту матеріалу - у сховищі Dropbox.com
Кому потрібні матеріали, то пишіть мені на скриньку Ksanaa2005@yandex.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар